top of page
Ara

Mikron nedir ? Mikron Boya nedir ?

Markamızın adı olan "Mikron" kelimesinin anlamını daha önce hiç düşündünüz mü ?

Mikron bir uzunluk birimi olup, ölçü olarak metrenin milyonda biri veya 10 üzeri eksi altı metre olan bir uzunluk birimidir. Mikron aynı zamanda mikrometre (Amerikan), mikrometre (Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosu) veya kısaltması μm olarak da bilinir. Genellikle mikronun çoğul hali “mikron”dur, ancak 1950 yılından önce “micra” kelimesi kullanılıyordu.


Mikronlarla Ölçülen Nesnelere Örnekler


Mikron veya mikrometre, çok küçük nesnelerin boyutlarını tanımlamak için kullanılır. Tek bir mikron çapındaki bir nesne yalnızca büyütme (mikroskop) kullanılarak görülebilirken, 10 mikron kalınlığındaki nesneler büyütme olmadan zar zor görülebilir. Genel olarak insan gözü 50 ila 60 mikron aralığındaki parçacıkları görür. Mikron cinsinden ölçülen nesnelerin örnekleri şunlardır:


1-10 μm – Bir bakterinin uzunluğu

10 μm - Bir mantarın hif boyutu

3-8 μm – Örümcek ipeği kalınlığı

5 μm - Bir insan spermatozoa kafasının uzunluğu

10 μm - Bir bulutta sis damlası veya su damlası

10 μm - İnsan kırmızı kan hücresinin çapı

10-12 μm – Plastik streç film kalınlığı

10-55 μm – Koyun yünü elyafının kalınlığı

17-181 μm – İnsan saçı çapı

70-180 μm – Bir kağıt yaprağının kalınlığı


Peki, otomotiv sektöründe geçen Mikron Boya nedir ?


Otomotiv sektöründeki mikron boya uygulamasında yürütülen bir işlem sonucunda daha az malzeme, daha çok detay ve daha az macun kullanılarak yapılan macun ve dolgu işleminin uygulanmasıdır. Otomobillerde kötü bir çalışma sonucu ortaya çıkan macun ve dolgu işlemi, mikron boya uygulamasında daha fazla detaya inilerek daha az macun kullanılarak daha az malzeme ile imal edilmesidir.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page